Jak chutná Thajsko

Thajská kuchyně představuje opravdové kulinářské umění. Její chuť je rozmanitá, pestrá, pro mnohé i dost ostrá. Jídla hýří barvami, jsou rychlá na přípravu a suroviny, které se mnohdy zdají neslučitelné, spolu vytvářejí koncert chutí. Díky své geografické poloze má thajská kuchyně k dispozici širokou škálu bylin, ovoce, zeleniny, ale také ryb a mořských plodů. Thajská kuchyně je typická i úpravou hmyzu na nejrůznější způsoby. Pokud ale chcete zemi poznat, nemusíte se přemáhat, na výběr je i mnoho jiných specialit. 

 

 

Khao - ta pravá rýže

Pro Thajsko je typická rýže. Zdá se vám to příliš obyčejné k ochutnání? Věřte, že za ochutnání stojí. Příprava tradiční thajské rýže je pro Thajce základ. Způsobů přípravy je hned několik, ale určitě stojí za ochutnání rýže připravená v tradičních thajských parních nádobách. Pokud si objednáte Khao tang, do rukou se vám dostanou tabulky pečené hnědé sklovité rýže. Pro severní oblasti země je nejtypičtější Khaoniew, lepkavá rýže. 

 

Základ thajské kuchyně

 Základem jsou bezesporu oleje - palmový a sójový. To, co oslní vaše chuťové pohárky, je koření. Bazalka, kari, kurkuma, citronová tráva, chilli nebo kari, to je jen pár druhů tradičního thajského koření. Místo soli a pepře se setkáte s NamPla. Nampla představuje opravdovou chuť Thajska. Jedná se o rybí omáčku připravovanou fermentací ančoviček a krevet na slunci. Její chuť je silná a barva velmi tmavá. Ideální suvenýr, ve kterém si domů přivezete kousek této země. Ta pravá omáčka neobsahuje nic navíc.

 

Večerní hostina

 Zatímco během dne se v Thajsku setkáte s konzumací menších jídel, večer přichází hostina. I večeře se ovšem sestává z několika malých chodů. Polévka má často základ v kokosovém mléce s lehce štiplavou chutí zázvoru. Kyselá polévka snoubí chuť krevet s citronem, zeleninou a nechybí NamPla. Přijde vám papaya jako ideální sladká tečka na závěr? Nemusí tomu tak být. V Thajsku určitě ochutnejte salát z papayi s česnekem, chilli, NamPla a krevetami. Hlavní jídlo je ideální příležitostí ochutnat čerstvě ulovenou rybu a věřte, že dohromady s rýží a vynikající omáčkou, se můžete těšit na gastronomický zážitek.

 

Sladká tečka

Pokud vám zbude ještě trocha místa, nevynechejte některý z thajských dezertů. Ovšem věřte tomu, že sladká tečka bude opravdu hodně sladká. Tradičně podávanou pochoutkou je sladká rýže s kokosovým mlékem, kokosem, banánem a třtinovým cukrem. Pochutnat si můžete na smažených banánech nebo koblihách, které jsou dost podobné těm našim. Na ochlazení si nabídněte thajskou zmrzlinu z kokosového mléka a třtinového cukru. Jestli vám z těchto sladkostí trnou zuby, ještě jste ani neochutnali, pak si rozhodně dejte s chutí čerstvé ovoce. V Thajsku si můžete vybrat z ananasu, karamboly, melounů, kokosu, tamarindu, litchi a mnoha dalších druhů. Co je ale nejdůležitější, toto ovoce bude mít chuť, jakou v našich končinách nikdy neokusíte. Bude čerstvé a krásně vyzrálé díky slunečním paprskům.

 

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.