Koření a bylinky, které nechybí v žádné thajské kuchyni: Koriandr, chilli, česnek a limety

Jaké bylinky a koření nesmí žádné thajské kuchařce chybět v kuchyni? Vydejme se za typickými chutěmi Thajska. Začneme s koriandrem, chilli papričkami, česnekem a kafrovými listy a limetami.

Thajské bylinky - thajská kuchyně

Typicky thajské bylinky a koření

Koriandr

Základ thajské kuchyně tvoří koriandr. U nás ho seženete nejen v asijských obchůdcích, ale i v běžných marketech. Jeho pikantní a výrazná chuť dodává thajským pokrmům svěžest. Bylinka se využívá celá, včetně kořene a semen, jako mletá i jako čerstvá.

Chilli paprička

Bez čeho se thajská kuchyně rozhodně neobejde? Bez chilli papriček. V Thajsku dokonce roste 10 nejpálivějších papriček na světě. Papričky se při vaření používají čerstvé i sušené, jsou základem chilli jamů a pasty Nam Prik Pao, které fungují jako dochucovače polévek a omáček.

Česnek

Kuchyně v Thajsku rozeznává nespočet druhů česneku. Liší se barvou i velikostí stroužků. Setkat se můžete s česnekem bílým jako papír, s růžovým nádechem nebo ve smetanových odstínech. Ve srovnání s naším česnekem má menší stroužky. Před konzumací a dalším používám jej ne třeba loupat.

Thajská limeta - kafírová limeta a listy

Kafrové limety a listy

Kafrové limety mají tmavě zelenou kůrku s hrbolky, vynikají výraznou vůní a chuti. Z plodu se využívá kůra na strouhání, je bohatá na aromatické oleje. Z rostliny, na které limety rostou se pak v thajské kuchyni využívají i její listy, ať už celé nebo drcené. Skvěle se hodí do salátů a curry past.

V příštím článku budeme pokračovat dalšími třemi stěžejními bylinkami a kořením thajské kuchyně. Tipnete si, které to jsou?

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.